Web Toolbar by Wibiya

joi, 23 aprilie 2015

Tort cu fistic, cardamom si apa de trandafiri


Cand am facut acest tort m-am gandit mult daca sa-l pun sau nu pe blog. Este un tort foarte bun dar da dependenta :). Reteta este pentru un tort cu trei straturi si cu un diametru de 23-25 cm. Nu este greu de facut si va asigur ca toata lumea va fi incantata. 


Ingrediente:

pentru blat

230 g unt la temperatura camerei
3 oua
1 masura + 1 lingura zahar
1/2 cana + 1lingura faina
1 1/2 masura fistic 
1 masura faina de migdale
sucul si coaja de la o lamaie potrivita
1 lingura apa de trandafiri
1 lingurita cardamom macinat
1 praf de sare

crema

200 g crema de branza
150 g zahar
400 ml lapte
3 linguri faina
1 masura fistic macinat
1 lingurita esenta de migdale
1 lingura esenta de vanilie
sucul de la o jumatate de lamaie
un praf de sare

pentru insiropat

1 masura apa


Preparare:

Preparam mai intai blatul. Se macina fisticul, nu foarte fin, se da deoparte o jumatate de masura ce se va folosi mai tarziu pentru ornat. In restul de fistic macinat se adauga o lingura de zahar si una de faina si ce macina in continuare pana obtinem un fel de faina de fistic. Aceasta de amesteca cu faina de migdale, faina normala, praful de sare si cardamomul. 



Untul la temperatura camerei se amesteca cu zaharul pana devine crema. Se adauga galbenusurile de la cele trei oua, sucul si coaja de lamaie si apa de trandafiri si se amesteca in continuare pana cand zaharul se topeste.


Separat se bat albusurile spuma apoi se pun peste crema din unt, zahar si galbenusuri. 


Se incorporeaza cu miscari de sus in jos si se adauga treptat si amestecul de faina. Nu amestecati prea mult sau energic ca sa nu scoateti aerul din albusuri.


Se transfera aluatul in forma de tort unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt. Se intinde egal si se coace in cuptorul incins in prealabil la 180C pentru 40 minute. Se pune apoi o folie de aluminiu peste tort si se mai tine  in cuptor 10 minute sau pana trece testul cu scobitoarea. Se lasa sa se raceasca in forma cateva minute apoi se transfera pe un gratar de sarma si se lasa sa se raceasca complet. Cand este rece se taie in trei bucati si se insiropeaza cu sirop de trandafiri anmestecat cu apa.


In timp ce blatul se raceste se prepara crema. Se amesteca fisticul macinat si zaharul cu 2/3 din lapte si se pune pe foc.  


Separat se amesteca faina si praful de sare cu restul de lapte si se strecoara daca sunt cocoloase. 


Cand laptele, zaharul si fisticul au inceput sa fiarba se pune amestecul de faina si lapte si se continua fierberea, amestecand energic, pana cand laptele are consistenta unei budinci.


Se acopera suprafata budincii cu folie de plastic ca sa evitam formarea une coji si se lasa la racit. Cand este rece ce adauga esenta de migdale, vanilie si sucul de lamaie.


Separat se bate bine crema de branza.


Se incorporeaza apoi, treptat in budinca de fistic.


Se pune putin sub 2/3 din crema peste doua straturi de blat, apoi se pune si cel de al treilea si se imbraca tortul cu restul de crema.


Se orneaza cu fistic macinat (jumatatea de masura oprita atunci cand am facut blatul) si cu petale uscate de trandafir.

Aceasta reteta face parte din seria articolelor pentru provocarea Virtual Hug, imbratisare pe care o trimit catre Stefy harnicuta.



4 comentarii:

  1. Un buchet fantastic de arome e tortul tau, felicitari! Bun, frumos, catifelat si foarte interesant :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce sa mai zic? Pur si simplu mi a stat inima de bucurie. Am citit de mai multe ori sa vad daca nu cumva am citit gresit. Multumesc din suflet pentru aceasta imbratisare

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi puteti spune, va rog, cat reprezinta "o masura" din ingredientele mentionate? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Suna foarte bine, dar ce înseamnă o măsură ? As vrea sa i-l fac acum de Paste.

    RăspundețiȘtergere