Web Toolbar by Wibiya

duminică, 5 ianuarie 2014

Cum se stabilizeaza frisca



Frisca este un ingredient utilizat in multe deserturi. Eu prefer sa o fac singura folosind smantana cu un continut mare de grasime. Pentru ca este un ingredient pe baza de spuma, frisca tinde sa se prabuseasca si sa lase apa dupa un timp. De aceea stabilizarea ei este foarte importanta si usor de realizat. Aceasta metoda presupune adaugarea catorva alte ingrediente in scopul de a ajuta frisca sa-si pastreze rigiditatea si sa-si mentina forma atunci cand este folosita pentru a decora deserturi.

 
Pentru a avea cele mai bune rezultate asigurati-va ca smantana, bolul si paletele de la mixer sau telul cu care veti bate frisca sunt reci asa ca puneti-le in congelator pentru 15 minute inainte de a incepe. Un vas din inox ar fi perfect sa aveti atunci cand doriti sa faceti frisca, de asemenea folositi intotdeauna zahar pudra.
 
Cea mai simpla metoda de a stabiliza frisca este sa folositi intaritor pentru frisca. Acesta contine amidon, zahar pudra. Asa ca daca nu aveti la indemana intaritorul pentru frisca puteti folosi aceleasi ingrediente pe care le folosesc si ei. Eu adaug 7 g de amidon la o 200g de smantana aproape de final.
 
O alta metoda care da rezultate foarte bune este si adaugarea a doua lingurite cu varf de lapte praf pentru fiecare 200g de smantana si bateti frisca pana formeaza asa numitul "stiff peaks" sau varfuri rigide.
 
O metoda foarte des utilizata este folosirea gelatinei. Presarati 1 lingurita de gelatina in 2 linguri de apa rece. Lasati amestecul sa stea pentru 5 minute astfel ca gelatina sa absoarba apa. Puneti-l apoi la baine marine, la foc mic pana se dizolva complet (puteti sa il puneti la microunde pentru 5-10 secunde). Se lasa sa se raceasca pana ajunge la temperatura corpului si apoi se adauga in smantana batuta, amestecand continuu.   
 
Daca va plac marshmallow adaugati o jumatate de masura la o masura de smantana. Topiti marshmallow in cuptorul cu microunde timp de aproximativ 5 secunde apoi adaugati-le peste smantana batuta si continuati sa amestecati pana ajunge in starea de "stiff peaks".
 
O alta metoda pe care eu o folosesc, nu foarte des, cei drept, deoarece nu imi plac foarte mult prafurile de budinca din comert este sa adaugati 2 linguri de praf de budinca de vanilie la 200 g smantana batuta si continuati sa amestecati pana formeaza "stiff peaks".
 
Sper sa va fie de folos aceste mici sfaturi si am sa revin si cu altele.

4 comentarii:

  1. Foatre folositoare informatia. Merci din suflet!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumim din suflet pt sfaturi aveam nevoie,am avut ceva experiente urate cu frisca, ce marca de frisca e mai buna?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am scris un articol despre diferite tipuri de smantana si unde le poti folosi. Sper sa te ajute. Multumesc pentru vizita si pentru comentariu.

      Ștergere
  3. Mutumim au fost de folos sfaturile tale ca am avut ceva experiente cam urite cu frisca

    RăspundețiȘtergere