Web Toolbar by Wibiya

duminică, 15 decembrie 2013

Curry cu carne de vita

 
Aceasta reteta este cu totul speciala pentru ca vine cu o imbratisare virtuala pentru o persoana draga mie, pe care din pacate nu o cunosc decat virtual. Cand Cristina m-a invitat sa particip la Provocarea Virtual hug am stiut imediat cui voi trimite prima mea imbratisare. Dar sa nu va mai tin si sa va spun ca este vorba despre Szocs Dana Claudia pe care o imbratisez cu drag si o invit, chiar daca numai virtual, la o cina pentru care am pregatit curry cu carne de vita, o reteta autentica apartinand bucatariei indiene si care sper sa ii placa. Desi la inceput am fost tentata sa fac o reteta de pe blogul ei sugestiv numit "papa bun de tot" , m-am razgandit doar pentru ca stiu ca ii plac mult condimentele si am ales sa fac acest curry plin de arome.
Iata reteta mea.

 
 

 
 
Ingrediente:
 
1 kg carne de vita
1 ceapa mare
1 lingura ghimbir dat pe razatoare
1 lingura usturoi pisat
1 ardei iute
1 lingurita de zahar
1 lingurita seminte de chimion(cumin)
1 lingurita seminte de coriandru
1 lingurita seminte de schinduf(fenugreek)
1 lingurita seminte de fenicul
1 lingurita cardamon macinat
1 cutie rosii in bulion sau 400 g rosii proaspete
1 lingura pasta de tomate
4 linguri ulei
o legatura de coriandru proaspat
o cana supa de vita sau apa
sare si piper dupa gust
 
pentru marinarea carnii
 
2 linguri cu varf de iaurt
1 lingura garam masala
sare si piper
 
Preparare
 
Incepem prin a macera carnea de vita. Se taie carnea in bucati potrivite se sareaza, pipereaza si se amesteca cu iaurtul si lingura de garam masala.
 
 
 
 
Se amesteca bine astfel ca toate bucatile de carne sa fie acoperite cu condimente si iaurt si se lasa la macerat cca 2 ore.
 
 
 
Cand carnea este gata se pun intr-o tigaie la foc potrivit semintele de chimion, coriandru, schinduf si fenicul si se rumenesc, fara sa adaugam ulei, pentru un minut doua ca sa isi dezvolte aroma. Se pun apoi intr-o piulita si se piseaza bine.
 
 
Intr-o cratita se pune uleiul, iar cand acesta s-a incins se adauga ceapa tocata marunt, ghimbirul, usturoiul si ardeiul iute tocat marunt. Se pune si o lingurita de zahar ca sa ajutam ceapa sa se caramelizeze frumos si sa aiba un gust dulceag, se adauga cardamonul macinat precum si amestecul de condimente care au fost pisate in piulita. Se pune apoi carnea cu tot cu sosul de iaurt in care s-a macerat si se amesteca bine astfel ca toate aromele sa se intrepatrunda. Se lasa vreo 5 minute si apoi se adauga o cana cu supa de vita sau apa, rosiile in bulion, pasta de tomate si jumatate din legatura de coriandru proaspat tocat marunt. Se lasa la fiert pana cand carnea este gata adaugand apa din cand in cand.
 

 
 
Se serveste fierbinte cu orez bazmati fiert simplu in apa cu sare. Se decoreaza cu coriandru proaspat tocat si cu feliute de ardei iute pentru cine prefera.
 
Sper sa incercati si voi curry cu carne de vita, este delicios si foarte aromat.
 
Pofta buna!
 


4 comentarii:

  1. Cerasela, cred ca imbratisarea ta va aduce un zambet larg :D Multumesc pentru participare! :*

    RăspundețiȘtergere
  2. E cam aiurea sa comentezi dupa 2 ani, dar deh, acum am vazut, acum spun... Reteta o fi buna si mancarea gustoasa, dar cum sa fie ea indiana cand in respectiva cultura vaca e animal sacru, asa ca nu se mananca? In consecinta, un astfel de fel de mancare nu veti intalni in bucataria indiana traditionala, poate prin alte parti ale lumii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Există multe restricții alimentare bazate pe religie sau credință. Multe comunități hinduse consideră carne de vită tabu, altele nu mananca usturoi si ceapa, altele cartofi si alte radacinoase, dar asta nu inseamna ca in India nu este traditional sa consumi carne de vita. Daca dai o cautare pe google ai sa afli ca India este a 5-a tara din lume la productia de carne de vita, prima din lume in ceea ce priveste exportul de carne de vita si a 7-a in ceea ce priveste consumul intern de carne de vita. Nu stiu daca sti dar bivolul indian nu a fost niciodata considerat sacru de adeptii hinduismului. Deci ceea ce spui tu nu este chiar corect. O ultima informatie Kerala beef curry este una din cele mai delicioase mancaruri si iti spun asta pentru ca locuiesc in Emiratele Arabe unde 30% din expati sunt indieni si majoritatea locuiesc in Dubai si Abu Dhabi, deci iti spun din surse sigure cu care vin in contact zilnic.

      Ștergere
  3. Vaca este aqnimal sacru doar pentru hindusi. Ceilalti o consuma cu placere...

    RăspundețiȘtergere